Címkék

A BETEGEKNEK PIHENÉSRE VAN SZÜKSÉGÜK, NEM ANTIBIOTIKUMRA – AZ ANGOL KÖZEGÉSZSÉGÜGY SZERINT





Az Angliai Közegészségügyi Szervezet (PHE) álláspontja szerint több beteget kellene egyszerűen hazaküldeni pihenni, nem pedig antibiotikumot felírni nekik.


Az antibiotikum-kezelések nagyjából egyötöde szükségtelen – állítják az Angliai Közegészségügyi Szervezet orvosai. Számos betegség ugyanis magától is elmúlna.

A túlzott antibiotikum-használat az oka annak, hogy a fertőzések egyre nehezebben kezelhetők, mivel ennek következményeképp gyógyszerrezisztens szuperbaktériumok jönnek létre.

A becslések szerint:

Évente 5000 ember hal meg Angliában a gyógyszerrezisztens fertőzések következtében.
A véráramba kerülő E. coli-fertőzés tízből négy esetben nem kezelhető az első vonalbeli antibiotikumokkal.
2050-re több ember fog meghalni antibiotikum-rezisztens baktériális fertőzések miatt, mint rákban.

 

Az antibiotikumos kezelés létfontosságú a szepszis, a tüdőgyulladás, a bakteriális meningitisz vagy egyéb súlyos fertőzések esetén, de nem feltétlenül szükséges minden betegségnél.

„Időnként mindannyian elkapunk kisebb fertőzéseket, de meggyógyulunk, mert az immunrendszerünk legyőzi a betegséget – mondta Paul Cosford professzor, a PHE orvos igazgatója. – Gyakran semmi szükség nincs antibiotikumra. Az olyan, enyhébb fertőzések esetén, melyeket a szervezetünk képes kezelni, egyszerűen pihenésre, sok folyadékra és esetleg némi fájdalomcsillapítóra – például paracetamolra – van szükségünk.”

„Ha olyan esetben szedünk antibiotikumot, amikor valójában nincs rá szükségünk, nagyobb az esélye annak, hogy az elkövetkező hónapokban elkapunk egy olyan fertőzést, melyre hatástalanok lesznek az antibiotikumok” – mondta a professzor.




ANTIBIOTIKUM-APOKALIPSZIS
A baktériumok hihetetlenül ravaszak: ha egyszer elkezdjük antibiotikumokkal támadni őket, biztos, hogy idővel megtalálják a túlélés módját. Haltak meg emberek olyan baktériumok által okozott fertőzések miatt, melyek az összes antibiotikumra rezisztensekké váltak.

Dame Sally Davis professzor már figyelmeztetett egy közelgő „antibiotikum-apokalipszisre”. Ha a gyógyszerek hatástalanokká válnak, akkor nemcsak a fertőzések kezelése lesz nehezebb, hanem az olyan mindennapos eljárások is, mint egy császármetszés vagy a rákkezelések, túl kockázatosakká válhatnak.

A legsúlyosabb gyógyszerrezisztens fertőzéseket a PHE laboratóriumába küldik analízis céljából. Neil Woodford professzor elmondása szerint a leghatásosabb antibiotikumok is egyre gyakrabban hatástalanok. „Míg 10 évvel ezelőtt nagyjából évente két-négy esetben találkoztunk ilyen rendkívül ellenálló, antibiotikum-rezisztens baktériumokkal, tavaly már több mint 2000 esetben fordultak elő” – mondta a professzor.

Forrás: BBC (Kép: Shutterstock)



Forrás:  www.egeszsegemre.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mindenkinek 1000 vágya van, a rákos beteg gyermekeknek csak egy van: 

MEGGYÓGYULNI!

SEGÍTSEN ADÓJA 1%-ÁVAL, 

HOGY ESÉLYT KAPJANAK A GYÓGYULÁSRA! 
Adószám: 18557071-1-09  

Támogassa a rákos beteg gyermekek gyógyulását adója 1%-ával! 

Kattints ide:  http://www.remenyalapitvany.hu 

Köszönjük szépen!