Címkék

A kemoterápia eddig nem ismert hatása





Egy új kutatás a kemoterápia veszélyes következményeire hívja fel a figyelmet. Tudósok szerint kemoterápiás kezelés hatására a daganat továbbterjedhet a szervezetben, és akár még agresszívabb formában is kiújulhat.

Emlőrákos betegeknél gyakran a kemoterápia a legelső kezelési opció, mivel hatására a daganatok zsugorodni kezdenek, és sok esetben még időben megfékezhető a halálos kór. A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Főiskola tudósainak legújabb eredménye szerint azonban a kemoterápia csak rövid távon nyújt megoldást az emlőrákos betegeknél: kutatásuk bizonyítja, hogy miközben a kemoterápia hatására a tumor összezsugorodik, a kezelés egy átjárót is létrehoz, amelyen keresztül a rákos sejtek a véráramba jutnak, ennek következtében pedig a tumor később sokkal agresszívabb formában tud kiújulni.

Ha pedig a betegség más szervekre is átterjed, akkor sajnos már nagyon nehéz kezelni - gyakran lehetetlen.

 

 

Új módszert kellene bevezetni
Dr. George Karagiannis, a tanulmány vezető szerzője a szerdán publikált kutatással kapcsolatban elmondta, hogy az eredményekkel nem szeretnék eltántorítani a betegeket a kemoterápiás kezeléstől, a cél inkább az lenne, hogy a kemoterápiában részesülő betegek esetében létrejöjjön egy olyan módszer, amellyel hatékonyabban lehet monitorozni a rákos sejtek mozgását.

"Ilyen módszer lehetne, ha az orvosok először csak egy kimetszett daganatszöveten vizsgálnák meg, hogyan hat rá a preoperatív kemoterápia. És ha azt látnák, hogy a tumormarker értékek növekedni kezdenek, akkor a preoperatív kemoterápiás kezelés helyett először érdemes lenne megműteni a beteget, és csak az operáció után kezelni kemoterápiával" - nyilatkozta dr. Karagiannis a Telegraphnak.




Korábban is születtek már hasonló tanulmányok
Nem ez az első vizsgálat, amely bizonyítja, hogy a kemoterápia szerepet játszhat a másodlagos daganatok kialakulásában. A Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ 2012-es tanulmánya szerint a kemoterápia aktiválhatja az egészséges sejtekben a tumornövekedést.

Peter Nelson professzor elmondta, hogy elméletben a kemoterápia tökéletesen alkalmas rákos sejtek elpusztítására. Laboratóriumi körülmények között megfelelő dózissal a rákossejtek elpusztíthatóak és megakadályozható az elterjedésük, ám a valóságban a daganatok megsemmisítéséhez szükséges kemoterápiadózis a betegek számára halálos lenne.

Éppen ezért az orvosoknak alacsonyabb dózisokat kell adni a betegeknek, ennek azonban veszélyei vannak: lehetővé teszi ugyanis egyes tumorsejteknek a túlélést, aminek következtében ezek a sejtek ellenállóvá válnak a kemoterápiára, és agresszívabb formában átterjedhetnek más szervekre. 

"További kutatásokat tervezünk a probléma megoldására" - mondta Dr. Karagiannas. "Ebben a vizsgálatban kizárólag emlőrákos esetekben figyeltük meg a kemoterápia okozta ráksejtterjedést. A további lépésekhez más típusú daganatos megbetegedéseket is tanulmányozni kell."


Forrás:  www.hazipatika.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mindenkinek 1000 vágya van, a rákos beteg gyermekeknek csak egy van: 

MEGGYÓGYULNI!

SEGÍTSEN ADÓJA 1%-ÁVAL, 

HOGY ESÉLYT KAPJANAK A GYÓGYULÁSRA! 
Adószám: 18557071-1-09  

Támogassa a rákos beteg gyermekek gyógyulását adója 1%-ával! 

Kattints ide:  http://www.remenyalapitvany.hu 

Köszönjük szépen!