A legtöbb élelmiszert fogyasztás előtt ajánlott alaposan megmosni, ugyanis így megszabadulhatunk a külső héjon levő permetezőszerek nagy részétől. Azonban van néhány olyan élelmiszer, melyet jobb, ha nem mosunk meg.
3 olyan élelmiszert mutatunk, melyet miden esetben csak mosás után fogyaszthatunk, és 3-at, melyet egyáltalán nem ajánlott megmosni.
Soha ne mossuk meg!
1. Csirke – sokan úgy gondolják, hogy a baktériumoktól könnyebben meg lehet szabadulni, ha elkészítés előtt megmossuk a csirkét. Ezzel még csak rontunk a helyzeten, ugyanis a szabad szemmel láthatatlan baktériumokat szétspricceljük a kagylóban, edényekre… stb. Az egyik leggyakoribb baktérium a nyers csirkehúson a szalmonella, ezek a 80 fokos hőkezelés által elpusztulnak. Ha viszont megmossuk, akkor mosás közben könnyen megfertőződhetünk. A tünetek 12-72 óra között jelentkezhetnek, a betegség 4-7 napig tart.
2. Tojás – a bolti tojás egy bizonyos, baktériumok elleni védőréteggel van bevonva. Ha lemossuk a tojást főzés előtt, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a megrepedezett héjon keresztül a baktériumok bejutnak a belsejébe is.
3. Hal – akárcsak a csirkét, a nyers halat sem szabad megmosni, különben ugyanaz történik, mint a csirkehús esetében.
3 olyan élelmiszert mutatunk, melyet miden esetben csak mosás után fogyaszthatunk, és 3-at, melyet egyáltalán nem ajánlott megmosni.
Soha ne mossuk meg!
1. Csirke – sokan úgy gondolják, hogy a baktériumoktól könnyebben meg lehet szabadulni, ha elkészítés előtt megmossuk a csirkét. Ezzel még csak rontunk a helyzeten, ugyanis a szabad szemmel láthatatlan baktériumokat szétspricceljük a kagylóban, edényekre… stb. Az egyik leggyakoribb baktérium a nyers csirkehúson a szalmonella, ezek a 80 fokos hőkezelés által elpusztulnak. Ha viszont megmossuk, akkor mosás közben könnyen megfertőződhetünk. A tünetek 12-72 óra között jelentkezhetnek, a betegség 4-7 napig tart.
2. Tojás – a bolti tojás egy bizonyos, baktériumok elleni védőréteggel van bevonva. Ha lemossuk a tojást főzés előtt, akkor nagyobb az esélye annak, hogy a megrepedezett héjon keresztül a baktériumok bejutnak a belsejébe is.
3. Hal – akárcsak a csirkét, a nyers halat sem szabad megmosni, különben ugyanaz történik, mint a csirkehús esetében.
Mindenképp mossuk meg!
1. Konzervek – mielőtt felbontanánk a konzervet, mindenképp egy nedves ronggyal töröljük le a tetejét. Soha nem tudhatjuk, hogy hol, és milyen körülmények között szállították. A tetején lerakódó kosz pedig a felnyitás után bekerülhet a rácsorgó lével együtt a dobozba.
2. Gyümölcsök, és zöldségek – ehető héjjal
Azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyeket héjastól együtt esszük, mindig a lehető legalaposabban mossuk meg. Ha nem tudunk biominőséget vásárolni belőlük, akkor fogyasztás előtt húsz percig áztassuk szódabikarbónás vízbe őket.
3. Gyümölcsök, zöldségek – ha meghámozzuk!
Biztosan nem láttunk még olyat, hogy valaki megmossa a banánt fogyasztás előtt. Azonban gondoljunk arra, hogy a gyümölcs héján levő szennyeződéseket egy mozdulattal átvisszük a gyümölcsre, és megesszük. Sőt, ha késsel meghámozunk egy gyümölcsöt, és utána felvágjuk ugyanazzal a késsel, anélkül, hogy megmosnánk, a baktériumokat átvisszük a gyümölcsre is.
Forrás: www.twice.hu
1. Konzervek – mielőtt felbontanánk a konzervet, mindenképp egy nedves ronggyal töröljük le a tetejét. Soha nem tudhatjuk, hogy hol, és milyen körülmények között szállították. A tetején lerakódó kosz pedig a felnyitás után bekerülhet a rácsorgó lével együtt a dobozba.
2. Gyümölcsök, és zöldségek – ehető héjjal
Azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyeket héjastól együtt esszük, mindig a lehető legalaposabban mossuk meg. Ha nem tudunk biominőséget vásárolni belőlük, akkor fogyasztás előtt húsz percig áztassuk szódabikarbónás vízbe őket.
3. Gyümölcsök, zöldségek – ha meghámozzuk!
Biztosan nem láttunk még olyat, hogy valaki megmossa a banánt fogyasztás előtt. Azonban gondoljunk arra, hogy a gyümölcs héján levő szennyeződéseket egy mozdulattal átvisszük a gyümölcsre, és megesszük. Sőt, ha késsel meghámozunk egy gyümölcsöt, és utána felvágjuk ugyanazzal a késsel, anélkül, hogy megmosnánk, a baktériumokat átvisszük a gyümölcsre is.