Hozzávalók:
10 darabhoz
50 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 dl tejföl
2 teáskanál só
+ ízlés szerint tejföl és reszelt sajt a tetejére
és a sütéshez olaj
A fokhagymás páchoz:
1 dl víz
1 dl olaj
pici só
4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, majd a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Enyhén ragacsos, lágy tésztát kapunk. De ha nagyon ragacsos lenne, akkor adjunk hozzá pici lisztet még. Kelesztőtálba 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát 10 egyforma gombóccá alakítjuk, majd kinyújtjuk kör alakúra mindegyiket kb. fél cm vastagra.
Egy serpenyőbe vagy magasabb falú lábasba annyi olajat öntünk, hogy a lángos sütés közben épp ne érjen le a serpenyő aljára. Jól felforrósítjuk az olajat, majd kicsit lentebb vesszük a lángot (közepesre). Mielőtt beletesszük az olajba a lángosokat, a kezünkkel még picit húzogatunk a tésztán körbe-körbe - majd beletesszük az olajba és megsütjük mindkét oldalát 1-2 perc alatt.
A megsült lángosokat papírtörlőre szedjük, leitatjuk róla a felesleges olajat.
10 darabhoz
50 dkg finomliszt
2,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
1 dl tejföl
2 teáskanál só
+ ízlés szerint tejföl és reszelt sajt a tetejére
és a sütéshez olaj
A fokhagymás páchoz:
1 dl víz
1 dl olaj
pici só
4 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk a tejfölt, majd a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. Enyhén ragacsos, lágy tésztát kapunk. De ha nagyon ragacsos lenne, akkor adjunk hozzá pici lisztet még. Kelesztőtálba 30 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát 10 egyforma gombóccá alakítjuk, majd kinyújtjuk kör alakúra mindegyiket kb. fél cm vastagra.
Egy serpenyőbe vagy magasabb falú lábasba annyi olajat öntünk, hogy a lángos sütés közben épp ne érjen le a serpenyő aljára. Jól felforrósítjuk az olajat, majd kicsit lentebb vesszük a lángot (közepesre). Mielőtt beletesszük az olajba a lángosokat, a kezünkkel még picit húzogatunk a tésztán körbe-körbe - majd beletesszük az olajba és megsütjük mindkét oldalát 1-2 perc alatt.
A megsült lángosokat papírtörlőre szedjük, leitatjuk róla a felesleges olajat.
A tetejére teszünk pici tejfölt, szórunk rá reszelt trappista sajtot és így kínáljuk.
Ha foghagymás páccal szeretnénk kínálni, akkor még sütés előtt készítsük el a pácot: a vizet és az olajat összekeverjük pici sóval, belekeverjük az összezúzott fokhagymát és lefedve betesszük a hűtőbe - addig hadd álljanak össze az ízek, míg kisütjük a lángost. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Forrás: www.facebook.com
Ha foghagymás páccal szeretnénk kínálni, akkor még sütés előtt készítsük el a pácot: a vizet és az olajat összekeverjük pici sóval, belekeverjük az összezúzott fokhagymát és lefedve betesszük a hűtőbe - addig hadd álljanak össze az ízek, míg kisütjük a lángost. Jó étvágyat kívánok hozzá!