Címkék

Bécsi almás rétes recept




hozzávalók / 8 adag

A tésztához
15 dkg finomliszt
3 ek napraforgó olaj (növényi olaj)
1 dl víz (langyos)
1 teáskanál citromlé
1 késhegynyi só
2 csapott ek finomliszt (a deszka lisztezéséhez)
A töltelékhez
4 dkg vaj
1.5 db zsemle (szikkadt)
2 ek mandulapehely (kissé összetörve)
5 ek barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál fahéj
3 ek rum
5 dkg mazsola (arany, nagyszemű)
1 kg alma (piros, illatos, friss, nem túl érett)
0.5 citromból nyert citromlé
2 ek vaj (olvasztott, a tészta kenéséhez )
2 ek porcukor (a tészta szórásához)




 

elkészítés

Tésztagyúrás
Egy nagy keverőtálba, hogy kényelmesen elférjen a kezünk, beleszitáljuk a lisztet, közepébe lyukat képezünk. Ide öntjük a langyos vizet, a citromlevet, az olajat és egy kevés sót.
Gyors mozdulatokkal elegyítjük az alapanyagokat, majd kb. tíz perc alatt lágy, nyúlós, de nem ragacsos tésztát gyúrunk. Teljesen sima állagú legyen. Közben szórjunk még hozzá lisztet, hogy ne ragadjon le, a tál szélein ne maradjon semmi.
Ha elkészült, szórjunk alá egy kevés lisztet, felületét kenjük át egy kevés olajjal, takarjuk le a tálat konyharuhával, és hagyjuk pihenni, ameddig elkészítjük a tölteléket, minimum fél órára.
Töltelék összeállítása
A töltelékhez először áztassuk rumba vagy langyos vízbe a mazsolát. Ha nagy szemű aranymazsolát (ez sokkal édesebb és jobban magába szívja a rum ízét) használunk, akkor vágjuk kisebb darabokba.
A szikkadt zsömléket daráljuk le, készítsünk zsemlemorzsát belőle. (Én a botmixer végéhez csatlakoztatható aprítóval végzem ezt a műveletet.) Majd közepes lángon egy serpenyőben olvasztott vajon a morzsát a darált mandulával együtt, folyamatos keverés mellett pirítsuk aranybarnára. Húzzuk le tűzről. Ha kissé kihűlt, keverjük hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, fahéjat, és tegyük félre.
Hámozzuk meg az almákat. Felezzük, negyedeljük, és vágjuk vékony szeletekre. Közvetlenül utána locsoljuk meg citromlével, nehogy megbarnuljon. Keverjük hozzá a leszűrt mazsolát, de a vajas morzsát még ne.



Tészta nyújtás töltés és sütés
Enyhén lisztezett deszkán nyújtófa segítségével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztát (téglalap formában), amennyire csak tudjuk. Közben lisztezzük mostantól a tésztát és a deszkát, sőt a nyújtófát is, nehogy ráragadjon a tészta. Innentől a kézfejünkkel felfelé a tészta alá nyúlva, kifelé húzva, lebegtetve nyújtsuk tovább a tésztát.
Ha már csak szakadna és érezzük nem enged tovább, óvatosan húzzuk át egy enyhén lisztezett, kisimított asztalterítőre. Itt próbáljuk tovább nyújtani. Szinte átlátszó és téglalap alakú legyen, kb. kétszer olyan széles legyen, a hossza pedig kicsit több, mint a sütőnkbe tehető legnagyobb tepsi mérete.
Olvasztott vajjal kenjük meg a tészta felét. A másik felét szórjuk meg vajas morzsával, és oszlassuk el rajta egyenletesen úgy, hogy körbe a széleken hagyjunk neki üresen egy vékony 1,5 centis szegélyt. Ekkor jöhetnek a vékony, mazsolás almaszeletek, amelyekkel befedjük a morzsát teljesen.
A töltelékes oldalról kezdve hajtsuk be az üres szegélyt, majd az asztalterítőt óvatosan emelve, a görgessük fel a tésztát, közben a végeken is hajtsuk fel az üres szegélyeket, így bent tartva a tölteléket.
Ha teljesen feltekertük a tésztát, gurítsuk át a terítőről egy sütőpapírral bélelt tepsibe, lehetőleg a tészta utolsó, vajas részével lefelé. Kenjük át a rudat a maradék olvasztott vajjal.
Ekkor mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, közepes magasságba, úgy 30 perce sülni, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk hűlni. Langyosan a legfinomabb. Miközben sül és hűl a rétes, készítsünk mellé vaníliasodót, ezzel leöntve a legfinomabb! Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral. Jó étvágyat hozzá!
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses
tepsi mérete: 38x32x4 cm


Forrás:  www.nosalty.hu/becsi-almas-retes
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mindenkinek 1000 vágya van, a rákos beteg gyermekeknek csak egy van: 

MEGGYÓGYULNI!

SEGÍTSEN ADÓJA 1%-ÁVAL, 

HOGY ESÉLYT KAPJANAK A GYÓGYULÁSRA! 
Adószám: 18557071-1-09  

Támogassa a rákos beteg gyermekek gyógyulását adója 1%-ával! 

Kattints ide:  http://www.remenyalapitvany.hu 

Köszönjük szépen!