Hozzávalók a galette-hez (18 cm átmérő):
180 g liszt
1 csapott ek. cukor
csipet só
125 g hideg vaj
1-3 ek. hideg víz
csipet szárított levendula
300 g sárgabarack
Hozzávalók a levendulafagylalthoz:
csipet só
200 ml teljes tej
2 tojássárgája
200 ml habtejszín
200 ml cukrozott sűrített tej
4 púpos tk. szárított levendula
A fagylalthoz a tejszínt a tejjel és a sűrített tejjel egy lábasban forráspontig melegítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a levendulát, hűlni hagyjuk legalább 20 percig, majd a tejszínes keveréket leszűrjük. Belekeverjük a tojássárgákat és a csipet sót. A tűzhelyre visszatéve alacsony lángon néhány percig főzzük. A masszát hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.
A galette-hez a lisztet a cukorral és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A sárgabarackot felszeleteljük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ráhalmozzuk a sárgabarackot úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Szórjuk meg egy csipet levendulával. Tegyük a sütőbe, 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
A még meleg galette-et levendulafagylalttal tálaljuk.
180 g liszt
1 csapott ek. cukor
csipet só
125 g hideg vaj
1-3 ek. hideg víz
csipet szárított levendula
300 g sárgabarack
Hozzávalók a levendulafagylalthoz:
csipet só
200 ml teljes tej
2 tojássárgája
200 ml habtejszín
200 ml cukrozott sűrített tej
4 púpos tk. szárított levendula
A fagylalthoz a tejszínt a tejjel és a sűrített tejjel egy lábasban forráspontig melegítjük. A tűzről levéve hozzáadjuk a levendulát, hűlni hagyjuk legalább 20 percig, majd a tejszínes keveréket leszűrjük. Belekeverjük a tojássárgákat és a csipet sót. A tűzhelyre visszatéve alacsony lángon néhány percig főzzük. A masszát hagyjuk teljesen kihűlni. Mélyhűtőbe tesszük, majd megszilárdulásig néhány alkalommal botmixerrel átkeverjük.
A galette-hez a lisztet a cukorral és a csipet sóval elkeverjük, hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, kezünkkel elmorzsoljuk. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeálljon. Folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A sárgabarackot felszeleteljük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, nagyjából kör formájúra nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ráhalmozzuk a sárgabarackot úgy, hogy a szélén kb. 3-4 cm-es sávot hagyjunk szabadon. A tészta üresen maradt részét szépen hajtsuk fel körben. Szórjuk meg egy csipet levendulával. Tegyük a sütőbe, 25-30 perc alatt süssük aranybarnára.
A még meleg galette-et levendulafagylalttal tálaljuk.