Címkék

Durva dolgokat tartalmaz a zacskós leves: az élelmiszeripari instant méreg?





Egy átfogó vizsgálat fényt derített arra, hogy mit kockáztat az, aki zacskós levest fogyaszt. Ha ezt elolvasod, többet nem veszel ilyet!

Tudtad, hogy a zacskós levesek olyan kémiai és vegyianyagokat tartalmaznak, amiket még a vécédbe sem szívesen öntenél ki, vagy a szabadba, nemhogy saját magadba?

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy ezek a termékek nem éppen a fittség és egészség mintaképeiként élnek az emberekben, jogosan.

Hisz gondoljunk csak bele: a semmiből csinálnak valamit. Porból levest. Ezek a porok különféle ízfokozók, stabilizátorok és nátrium-glutamát. Ez utóbbiról rengeteg kutatás van már, melyek bizonyították az egészségre gyakorolt káros hatását.

A nátrium-glutamát – más néven MSG, mononátrium-glutamát vagy E621 – a glutaminsav nátriummal alkotott sója.

Hiszed vagy sem, ez nem csak a zacskós levesekben van benne, hanem rengeteg más termékben is, ezért nagyon nehéz “elbújni” előle.




Egy zacskós leves főbb összetevői:

Törmelékek

Talán ezt ismerik a legtöbben, ez a legtermészetesebb anyag benne. Szárított gombák, például egy gombakrémleves kapcsán, de csakis egy ujjhegynyi, nagyobbat nem fogsz találni. A különféle krémleveseknél egyébként gyakori az, hogy ízfokozókkal és aromákkal érik el az ízélményt.

Növényi olaj

A növényi olaj a fő összetevő, ebből van benen a legtöbb, és ez felel azért, hogy krémes legyen a leves. Ebből is gyakran nagyon egészégtelen mennyiség van jelen a zacskóban.

Nátrium-glutamát

Tiszta állapotban fehér, kristályos port alkot, vízben vagy nyálban igen gyorsan oldódik, nátrium kationra és glutamát anionra válik szét. Rengeteg hústermékben fordiul elő egyébként, de különféle fűszer-keverékekben is megvan.

Ízfokozó

Az ízfokozók sem voltak sohasem természetesnek számító adalékok, sem ezelőtt, sem napjainkban. Az ízfokozók, mint nevük is utal rá, olyan anyagok, amelyek már kis mennyiségben is képesek más ízeket kiemelni. Számos anyag alkalmas erre, a nátrium-glutamát is egy ilyen anyag.



De mi a helyzet a glutamáttal, és miért ennyire félelmetes?

Először is, az élelmiszer próbálja elbagatellizálni, de komoly negatív hatása van az egészségre. 12 hetesnél fiatalabb csecsemőknek nem ajánlják.

Tünetek és mellékhatások, amiket okozhat nagyobb mennyiségű tacskós leves vagy ebben lévő nátrium-glutamát elfogyasztása: z arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást jelenthetnek, valamint némely forrás az egyik legveszélyesebb adalékanyagként említi.

Senki sem állítja, hogy akkor holnaptól ne egyél ilyet. Arra azonban fel szeretnénk hívnia  figyelmed, hogy nem tartozik a legegészségesebb ételek közé, és az is biztos, hogy nem a hosszú élet szuperelixírjei ezek az instant levesek.



Forrás:  www.titokterminal.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mindenkinek 1000 vágya van, a rákos beteg gyermekeknek csak egy van: 

MEGGYÓGYULNI!

SEGÍTSEN ADÓJA 1%-ÁVAL, 

HOGY ESÉLYT KAPJANAK A GYÓGYULÁSRA! 
Adószám: 18557071-1-09  

Támogassa a rákos beteg gyermekek gyógyulását adója 1%-ával! 

Kattints ide:  http://www.remenyalapitvany.hu 

Köszönjük szépen!