A piskóta hozzávalói:
6 tojás
2 evőkanál víz
8 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál zabpehelyliszt
3 evőkanál kakaópor
csipet só a tojásfehérje felveréséhez
Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez:
25 dkg-os gesztenyepüré
2 doboz tejszín (4 dl)
5 dkg vaj
1 csomag habfixáló
2 evőkanál kristálycukor
Hozzávalók a tetejére a csokimázhoz:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj
cukorgyöngy, vagy bármilyen más díszítés a csokira
Elkészítjük a kakaós piskótát. A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A kakaós masszába beleszórjuk a zabpehelylisztet és végül a tojások keményre felvert habját. Egy nagyobb tepsibe (20 x 30 cm) sütőpapírt teszünk, s beleöntjük a piskóta tésztát. Előmelegített sütőbe berakjuk, majd kb. 180 °C-ra letekerjük a sütőt, és körülbelül 10-15 percig sütjük. Amíg sül a piskóta, a tejszínt felverjük kemény habbá a cukorral és a habfixálóval. Ha kemény lett a hab, akkor hozzákeverjük a gesztenyemasszát és a puha vajat is. Ha langyosra hűlt a piskótánk, akkor kivesszük a tepsiből, s levesszük róla a sütőpapírt. A tészta mellé rakjuk az őzgerincformát, s késsel akkorára vágjuk a piskótát, hogy pont az őzgerincformába beleférjen, és bele is rakjuk, eligazgatjuk.
6 tojás
2 evőkanál víz
8 evőkanál kristálycukor
5 evőkanál zabpehelyliszt
3 evőkanál kakaópor
csipet só a tojásfehérje felveréséhez
Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez:
25 dkg-os gesztenyepüré
2 doboz tejszín (4 dl)
5 dkg vaj
1 csomag habfixáló
2 evőkanál kristálycukor
Hozzávalók a tetejére a csokimázhoz:
10 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj
cukorgyöngy, vagy bármilyen más díszítés a csokira
Elkészítjük a kakaós piskótát. A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A kakaós masszába beleszórjuk a zabpehelylisztet és végül a tojások keményre felvert habját. Egy nagyobb tepsibe (20 x 30 cm) sütőpapírt teszünk, s beleöntjük a piskóta tésztát. Előmelegített sütőbe berakjuk, majd kb. 180 °C-ra letekerjük a sütőt, és körülbelül 10-15 percig sütjük. Amíg sül a piskóta, a tejszínt felverjük kemény habbá a cukorral és a habfixálóval. Ha kemény lett a hab, akkor hozzákeverjük a gesztenyemasszát és a puha vajat is. Ha langyosra hűlt a piskótánk, akkor kivesszük a tepsiből, s levesszük róla a sütőpapírt. A tészta mellé rakjuk az őzgerincformát, s késsel akkorára vágjuk a piskótát, hogy pont az őzgerincformába beleférjen, és bele is rakjuk, eligazgatjuk.
Ebbe pedig belerakjuk a gesztenyés töltelék felét, majd erre rárakosgatjuk a marcipángolyókat (ez nem fontos, el is maradhat), majd erre ráöntjük az összes gesztenyemasszát. Szépen eligazgatjuk, s a tetejére rakjuk a maradék piskótát, és körülbelül 3 órára berakjuk a hűtőbe. Ha letelt a 3 óra, akkor kivesszük a hűtőből, egy nagyobb tálcát kikészítünk, s rárakjuk a sütemény tetejére és felfordítjuk a sütit. Óvatosan kivesszük az őzgerincformából.
A csokit mikró kis fokozatán megmelegítjük az étolajjal, jól összekeverjük villával, és ezt szépen rákenjük a tetejére. Megszórjuk apró cukordísszel, hűtőbe rakjuk. Én mindig délután készítem el, másnapig a hűtőben tartom. Másnap már szeletelhető.
Medovarszki Tamásné receptje.