AZ E-VITAMIN OLYAN ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMIN, AMELY ANTIOXIDÁNS HATÁSA LÉVÉN VÉD A SZABADGYÖKÖK KÁROS HATÁSAITÓL, VAGYIS A BETEGSÉGEKTŐL ÉS A KORAI ÖREGEDÉS JELEITŐL IS.
VÉDI A SZÍVET
Az E-vitamin tulajdonképpen a szív koszorúereit védi a károsodásoktól. Így csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának esélyét, gátolja a vérrögképződést, de trombózis és szívroham is sokkal kevesebb esetben alakul ki azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak E-vitamin tartalmú élelmiszereket, készítményeket.
ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT
A szervezet védekezőképességét is támogatja az E-vitamin, így a betegségek, fertőzések száma is jóval kevesebb, ha megfelelő mennyiséget juttatsz ebből a vitaminból a szervezetedbe. Sőt, még a sebgyógyulás folyamát is felgyorsítja, és a vörösvértesteket is védi a károsodásoktól.
JÓ HATÁSSAL VAN A TERMÉKENYSÉGRE
Ha az E-vitamin megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetben, az igen jó hatással van a termékenységre is. Hiánya ugyanis férfiaknál a nemi aktivitás csökkenését eredményezi, valamint a terméketlenséget, míg nőknél terhességi problémákat, magzatkárosodást, elhalást.
JÓT TESZ AZ AGYNAK
Az E-vitamin az agyműködésre is jó hatással van, hiszen serkenti az agyműködést, javítja a memóriát, és jóval kevesebb az esélye az időskori demenciának is, ha fel vannak töltve az E-vitamin raktárak.
LÉGSZENNYEZETTSÉG
A légszennyeződés ma már szinte mindenkit érint, és ez ellen szinte lehetetlen is védekeznie annak, aki nagyobb városokban él. Azok azonban, akik rendszeresen pótolják szervezetükben az E-vitamint, sokkal kevésbé károsodnak. Az E-vitamin ugyanis enyhíti a légszennyeződésekből fakadó károkat, másrészt sokkal kevesebb káros anyag jut annak a szervezetébe, aki odafigyel az E-vitamin pótlására.
VÉDI A SZÍVET
Az E-vitamin tulajdonképpen a szív koszorúereit védi a károsodásoktól. Így csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának esélyét, gátolja a vérrögképződést, de trombózis és szívroham is sokkal kevesebb esetben alakul ki azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak E-vitamin tartalmú élelmiszereket, készítményeket.
ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT
A szervezet védekezőképességét is támogatja az E-vitamin, így a betegségek, fertőzések száma is jóval kevesebb, ha megfelelő mennyiséget juttatsz ebből a vitaminból a szervezetedbe. Sőt, még a sebgyógyulás folyamát is felgyorsítja, és a vörösvértesteket is védi a károsodásoktól.
JÓ HATÁSSAL VAN A TERMÉKENYSÉGRE
Ha az E-vitamin megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetben, az igen jó hatással van a termékenységre is. Hiánya ugyanis férfiaknál a nemi aktivitás csökkenését eredményezi, valamint a terméketlenséget, míg nőknél terhességi problémákat, magzatkárosodást, elhalást.
JÓT TESZ AZ AGYNAK
Az E-vitamin az agyműködésre is jó hatással van, hiszen serkenti az agyműködést, javítja a memóriát, és jóval kevesebb az esélye az időskori demenciának is, ha fel vannak töltve az E-vitamin raktárak.
LÉGSZENNYEZETTSÉG
A légszennyeződés ma már szinte mindenkit érint, és ez ellen szinte lehetetlen is védekeznie annak, aki nagyobb városokban él. Azok azonban, akik rendszeresen pótolják szervezetükben az E-vitamint, sokkal kevésbé károsodnak. Az E-vitamin ugyanis enyhíti a légszennyeződésekből fakadó károkat, másrészt sokkal kevesebb káros anyag jut annak a szervezetébe, aki odafigyel az E-vitamin pótlására.
A LEGJOBB E-VITAMIN FORRÁSOK
Szerencsére az E-vitamin igen sok élelmiszerben megtalálható. Rengeteg E-vitamin található a növényi olajokban (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- és kukoricaolajban), de a búzacsírákban és egyéb gabonacsírákban is. Az olajos magvakat is jobb, ha beépíted az étrendedbe, ha E-vitamint szeretnél juttatni a szervezetedbe. De jobb, ha édesburgonyából is több köretet készítesz ezentúl. Az állati eredetű élelmiszerek közül a húsban, májban és a tojásban is rengeteg E-vitamint találhatsz. A lényeg, hogy étkezz változatosan, az egyhangú táplálkozás ugyanis hiányállapotokhoz vezethet.
Fotó: 123RF
ÍRTA: MÁRKUS ADRIENN
Forrás: www.wellnesscafe.hu
Szerencsére az E-vitamin igen sok élelmiszerben megtalálható. Rengeteg E-vitamin található a növényi olajokban (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- és kukoricaolajban), de a búzacsírákban és egyéb gabonacsírákban is. Az olajos magvakat is jobb, ha beépíted az étrendedbe, ha E-vitamint szeretnél juttatni a szervezetedbe. De jobb, ha édesburgonyából is több köretet készítesz ezentúl. Az állati eredetű élelmiszerek közül a húsban, májban és a tojásban is rengeteg E-vitamint találhatsz. A lényeg, hogy étkezz változatosan, az egyhangú táplálkozás ugyanis hiányállapotokhoz vezethet.
Fotó: 123RF
ÍRTA: MÁRKUS ADRIENN