Címkék

Okosabb lesz a gyermek, ha ezt eszi: a dió 5 jótékony hatása az egészségre




Az ősz egyik legfinomabb és egyben egyik legegészségesebb csemegéje a dió - nemcsak azért érdemes minél többet fogyasztanotok a családdal, mert finom, hanem azért is, mert sok-sok értékes tápanyagot tartalmaz.

Nagy előnye, hogy jóízű és ropogós, emiatt eszik meg általában mindenféle noszogatás nélkül a gyerekek. Adhatod csemetédnek magában, de akár mézzel vagy magas kakaótartalmú olvasztott csokoládéval lecsorgatva is. A lényeg, hogy semmiképpen se hagyd ki étrendjéből, ugyanis rendkívül értékes tápanyagokat tartalmaz, részben olyanokat is, amelyek a gyerek szellemi fejlődésének tesznek nagyon jót.

Következzen a dió öt jótékony egészségi hatása.

A dió okosít

A Göteborgi Egyetemen néhány éve, 2009-ben vizsgálták az omega-3 szellemi teljesítményre gyakorolt hatását, négyezer tinédzserkorú gyermek részvételével. Heti egyszer minimum fogyasztottak a gyerekek halat, azaz az egyik legkiválóbb omega-3-forrást, és három éven belül látványosan jobbak voltak eredményeik az intelligenciateszteken, mint azoknak, akik nem fogyasztottak rendszeresen omega-3-ban bőséges ételt.

A dió, akárcsak a hal, okosít, mivel omega-3-tartalma úgyszintén igen magas, ezért érdemes gyakran adni a gyereknek. A szellemi fejlődésére, mint az a svéd vizsgálatból is kiderült, jótékony hatással van, az omega-3 ugyanis az agysejtek és az idegsejtek működését segíti. A dió folsavban is gazdag, ami a fejlődő idegrendszer számára nélkülözhetetlen tápanyag, részben ezért is szokták hangsúlyozni a várandósság alatt való szedésének a fontosságát, másfelől, mert segít kiküszöbölni számos fejlődési rendellenességet.





E-vitamin-forrás

A dió, mint a csonthéjasok általában, gazdag E-vitaminban. Az E-vitamin antioxidáns, erősíti az immunrendszert, támogatja a szervezet nyálkahártyájának egészséges működését, mindemellett pedig segíti a szervezetet a telített zsírsavak elégetésében is. Ez a vitamin mindemellett a bőr, a haj és a körmök erősségét is szolgálja.

Ásványi anyagokban gazdag


A dió gazdag cinkben is, ami a fejlődésért, növekedésért felelős enzimek működését segíti, valamint jót tesz az emésztésnek. Szelén szintén van a dióban, ami fontos nyomelem, illetve réz, magnézium, kálium, mangán és kalcium is található benne, mely utóbbi a csontok és fogak fejlődésében hasznosul.




Véd a cukorbetegségtől

A dió omega-3-tartalma nemcsak a szellemi fejlődésnek tesz jót, de a cukorbetegség elkerülésében is segít. Általa ugyanis a szervezet inzulintermelése javul, aminek a termelődési rendellenessége a cukorbetegség kialakulásáért felelős.

Normalizálja a koleszterinszintet

Nemcsak a felnőttek esetében, de a gyerekekében is fontos odafigyelni a koleszterinszintre - ha ugyanis a gyerek étrendje bővelkedik koleszterinben, később szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki nála. A dió segíthet ezt kivédeni, mert telítetlenzsírsav-tartalma magas, ha tehát gyakran adod a gyereknek, akkor a szervezete koleszterinszintjét csökkented.

Forrás:  http://www.femina.hu 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mindenkinek 1000 vágya van, a rákos beteg gyermekeknek csak egy van: 

MEGGYÓGYULNI!

SEGÍTSEN ADÓJA 1%-ÁVAL, 

HOGY ESÉLYT KAPJANAK A GYÓGYULÁSRA! 
Adószám: 18557071-1-09  

Támogassa a rákos beteg gyermekek gyógyulását adója 1%-ával! 

Kattints ide:  http://www.remenyalapitvany.hu 

Köszönjük szépen!