Hozzávalók:
A lapokhoz:
50 dkg finomliszt
15 dkg cukor
1 db tojás
7 dkg zsír
4 evőkanál méz
1 tk. mézeskalácsfűszer
1 kk. szódabikarbóna
4 ek. tejföl
Az első krémhez:
6 dl tej
6 ek. búzadara
1 csipet só
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
A második krémhez:
2,5 dl tej
1 cs. tejszínes pudingpor
20 dkg cukor
25 dkg vaj (vagy margarin)
Továbbá:
30 dkg körüli házi baracklekvár
1 fiola rumaroma
A mázhoz:
15 dkg csokoládé
4 dkg vaj
Elkészítés:
A lapok készítése:
A tojást a cukorral, a mézzel, a fűszerkeverékkel, és a zsírral elkeverjük, majd gőz felett, kevergetve felfőzzük. Addig keverjük, míg a cukor elolvad.
Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és a tejföllel együtt kidolgozzuk.
4 cipóra osztjuk és fél órát pihenni hagyjuk.
Előkészítünk 22×34 cm-es tepsit.
A hátoldalát zsírral vékonyan lekenjük, a tésztákat egyenként kinyújtjuk és 190 fokra előmelegített sütőben egyenként 5 perc alatt világosra sütjük.
Ne süssük túl, mert akkor kemény marad! A lapokat egymásra tesszük.
A lapokhoz:
50 dkg finomliszt
15 dkg cukor
1 db tojás
7 dkg zsír
4 evőkanál méz
1 tk. mézeskalácsfűszer
1 kk. szódabikarbóna
4 ek. tejföl
Az első krémhez:
6 dl tej
6 ek. búzadara
1 csipet só
2 cs. vaníliás cukor
10 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
A második krémhez:
2,5 dl tej
1 cs. tejszínes pudingpor
20 dkg cukor
25 dkg vaj (vagy margarin)
Továbbá:
30 dkg körüli házi baracklekvár
1 fiola rumaroma
A mázhoz:
15 dkg csokoládé
4 dkg vaj
Elkészítés:
A lapok készítése:
A tojást a cukorral, a mézzel, a fűszerkeverékkel, és a zsírral elkeverjük, majd gőz felett, kevergetve felfőzzük. Addig keverjük, míg a cukor elolvad.
Egy kicsit hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és a tejföllel együtt kidolgozzuk.
4 cipóra osztjuk és fél órát pihenni hagyjuk.
Előkészítünk 22×34 cm-es tepsit.
A hátoldalát zsírral vékonyan lekenjük, a tésztákat egyenként kinyújtjuk és 190 fokra előmelegített sütőben egyenként 5 perc alatt világosra sütjük.
Ne süssük túl, mert akkor kemény marad! A lapokat egymásra tesszük.
A búzadarát a tejjel, a cukrokkal, és a sóval sűrűre felfőzzük.
A pudingport a cukorral,és a tejjel sűrűre felfőzzük. A kihűlt krémeket összekeverjük, a citrom reszelt héjával ízesítjük majd a puha vajjal kihabosítjuk.
A sütemény összeállítása:
A lapokat egy kenőtollal lesöpörjük, majd rumaromával lekenjük.
Egy lapot tálcára teszünk, rákenjük a krém felét és befedjük a 2. lappal.
Megkenjük baracklekvárral, rátesszük a 3. lapot, majd a krém másik felét, végül befedjük a 4. lappal.
A csokoládét a vajjal felolvasztjuk és a sütemény tetejét bevonjuk vele.
Hűtőbe tesszük hogy megpuhuljon és az ízek összeérjenek.
Másnap, forróvízbe mártott késsel szeleteljük.
Először a csokoládét jelöljük ki a vágás felületen,utána vágjuk át a tészta szeletet, így a csoki nem repedezik meg a tetején.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Forrás: http://www.receptkiraly.hu/kremes-mezes/
A pudingport a cukorral,és a tejjel sűrűre felfőzzük. A kihűlt krémeket összekeverjük, a citrom reszelt héjával ízesítjük majd a puha vajjal kihabosítjuk.
A sütemény összeállítása:
A lapokat egy kenőtollal lesöpörjük, majd rumaromával lekenjük.
Egy lapot tálcára teszünk, rákenjük a krém felét és befedjük a 2. lappal.
Megkenjük baracklekvárral, rátesszük a 3. lapot, majd a krém másik felét, végül befedjük a 4. lappal.
A csokoládét a vajjal felolvasztjuk és a sütemény tetejét bevonjuk vele.
Hűtőbe tesszük hogy megpuhuljon és az ízek összeérjenek.
Másnap, forróvízbe mártott késsel szeleteljük.
Először a csokoládét jelöljük ki a vágás felületen,utána vágjuk át a tészta szeletet, így a csoki nem repedezik meg a tetején.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Forrás: http://www.receptkiraly.hu/kremes-mezes/