Hozzávalók:
A tésztához:
8 tojás
8 ek porcukor
8 ek sima liszt
1 ek kakaópor
1 csipet só
A vaníliás krémhez:
3 tojássárgája
500 ml tej
2 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek étkezési keményítő
A sziruphoz:
60 ml víz
50 g cukor
100 g mazsola
100 ml rum (esetleg rumaroma)
A tetejére:
100 g dió
tortabevonó
A tálaláshoz:
tejszínhab
Elkészítés:
A 8 tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a cukrot és a lisztet. Egy nagy méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tészta felét belesimítjuk. A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport, és a fehér tésztára csurgatjuk úgy, hogy foltos legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután 4 lapba elvágjuk.
A vaníliakrém hozzávalóit csomómentesre kikeverjük, majd vízgőz fölött sűrű krémmé főzzük.
A rumba (vagy rumaromába) beáztatjuk a mazsolát, majd lecsepegtetjük. A szirup hozzávalóit sűrűre felfőzzük, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumot, amibe a mazsolát áztattuk.
A tésztához:
8 tojás
8 ek porcukor
8 ek sima liszt
1 ek kakaópor
1 csipet só
A vaníliás krémhez:
3 tojássárgája
500 ml tej
2 ek porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 ek étkezési keményítő
A sziruphoz:
60 ml víz
50 g cukor
100 g mazsola
100 ml rum (esetleg rumaroma)
A tetejére:
100 g dió
tortabevonó
A tálaláshoz:
tejszínhab
Elkészítés:
A 8 tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a cukrot és a lisztet. Egy nagy méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tészta felét belesimítjuk. A maradék tésztába belekeverjük a kakaóport, és a fehér tésztára csurgatjuk úgy, hogy foltos legyen. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután 4 lapba elvágjuk.
A vaníliakrém hozzávalóit csomómentesre kikeverjük, majd vízgőz fölött sűrű krémmé főzzük.
A rumba (vagy rumaromába) beáztatjuk a mazsolát, majd lecsepegtetjük. A szirup hozzávalóit sűrűre felfőzzük, majd ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumot, amibe a mazsolát áztattuk.
A sziruppal mindegyik lapot meglocsoljuk. A vaníliakrémmel megkenjük az alsó lapot, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és durvára vágott dióval.
Rátesszük a második lapot, amit szintén megkenünk vaníliás krémmel, és megszórjuk a mazsolával, és a dióval. Majd folyékony csokoládéval díszítjük. A fennmaradt 2 tésztát is így készítjük el. A csokoládéval feldíszített süteményt hűtőbe tesszük. Tálalás előtt nagyobb szeleteket vágunk, és tejszínhabbal díszítjük.
Forrás: http://gyorgyisegek.blogspot.hu/2016/02/somloi-szelet-hozzavalok-tesztahoz-8.html
Rátesszük a második lapot, amit szintén megkenünk vaníliás krémmel, és megszórjuk a mazsolával, és a dióval. Majd folyékony csokoládéval díszítjük. A fennmaradt 2 tésztát is így készítjük el. A csokoládéval feldíszített süteményt hűtőbe tesszük. Tálalás előtt nagyobb szeleteket vágunk, és tejszínhabbal díszítjük.